fbpx
  • 3 czerwca 2022

Biuro z dostępem do morza – Nordea Bank w Warszawie

Biuro z dostępem do morza – Nordea Bank w Warszawie

Biuro z dostępem do morza – Nordea Bank w Warszawie 1024 683 PLGBC

Materiał partnera

Koncepcja Baltic Sea Office łączy to, co najlepsze w projektach Workplace dla tej marki. A nawet więcej: wewnętrzny wodospad, sztuczne słońce i wiszącą klatkę schodową. Warszawa, Gdynia, Łódź… – współpraca z Nordea Bank zaowocowała w ciągu kilku lat projektami na około 40 tys. mkw. powierzchni biurowej. Szczególnie ciekawe jest to, co dzieje się w kompleksie Libra przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Najwyższe piętra zajmuje futurystyczne centrum dowodzenia IT banku, Nordea Horizon. Na dolnych piętrach pracują pozostałe, międzynarodowe zespoły. Ich siedzibą jest Baltic Sea Office. Projekt wykończenia 4,3 tys. mkw. powierzchni biura udało się zakończyć tuż przed pandemią, w 2020 roku. Jednak prawdziwe życie wróciło do biura dopiero dwa lata później. I wtedy okazało się, że w erze pracy hybrydowej śmiałe (wówczas) pomysły na elastyczne, przyjazne dla samopoczucia wnętrze sprawdziły się na medal.

Morze przychodzi do Warszawy

Koncepcja Baltic Sea Office stanowi klamrę koncepcyjną wszystkich biur Nordea Bank w Polsce i łączy to, co najlepsze w projektach Workplace dla tej marki. Inspirację dla warszawskiej siedziby stanowił zwłaszcza projektowany oddział dla programistów w Gdyni (to prawdopodobnie najbardziej zielone biuro na świecie!), a dzięki zaufaniu klienta można było zastosować kilka rzadko spotykanych rozwiązań.

W strefie wspólnej powstała pierwsza w Polsce niezabudowana ściana wodna we wnętrzu biura. Dzięki tej instalacji pracownikom banku na co dzień towarzyszy przyjemny szmer wody, który nie tylko jednoznacznie kojarzy się z morzem, ale przede wszystkim wycisza i relaksuje. Konstrukcję udało się dyskretnie wkomponować w otoczenie, tak aby zachowała lekki wygląd. Górny zbiornik jest ukryty w panelach sufitowych, a dolny został zabudowany donicą.

Słońce w środku biurowca

Wnętrze biura doświetla coelux, czyli lampa sufitowa imitująca światło słoneczne wpadające przez „świetlik”. Doświetlenie środkowej części budynku zapewnia nie tylko przyjemny nastrój, pozwala także lepiej wykorzystać dostępny metraż piętra. Dzięki coeluxowi atrakcyjna dla człowieka przestrzeń może powstać tam, gdzie dotychczas mogły funkcjonować tylko pozbawione dostępu do światła dziennego pomieszczenia gospodarcze.

Wisząca klatka schodowa

W Baltic Sea Office wewnętrzna klatka schodowa została podzielona na pół, i to w sposób nietypowy: górna część wisi i nie styka się z dolną częścią.
Dwukondygnacyjna przestrzeń Baltic Sea Office, oprócz efektu estetycznego, daje również realne korzyści funkcjonalne. Amfiteatralny układ można wykorzystać podczas spotkań i prezentacji w większym gronie, co przydaje się zwłaszcza przy wydarzeniach firmowych.

Opowieść o Bałtyku

Osią koncepcyjną wystroju Baltic Sea Office jest opowieść o roli Bałtyku jako przestrzeni wspólnej łączącej Polskę i Skandynawię. Minimalistyczny styl wnętrza oraz paleta kolorystyczna inspirowana linią brzegową Bałtyku odzwierciedla skandynawskie korzenie Nordea Bank.
Wystrój i akcenty kolorystyczne projektanci dostosowali do funkcjonalności pomieszczeń. Niektóre miejsca mają intensywniejszy, bardziej scenograficzny wystrój – zwłaszcza te w strefie dla gości. Ich celem jest nie tylko pobudzać kreatywność, ale także budować wizerunek firmy u odwiedzających. Z kolei strefy pracy, gdzie pracownik spędza więcej czasu, są bardziej stonowane, by wspierać pracę w skupieniu.

Przestrzeń, która zdała egzamin z plastyczności

W sercu Baltic Sea Office, czyli przestrzeni wspólnej na parterze, zaproponowaliśmy system nadproży i ścian mobilnych. Dzięki nim można wydzielić przestrzeń recepcyjną na kilka sposobów.
Z kolei przestrzeń biurowa pozwala na organizację tzw. dailies, codziennych spotkań dla zespołów pracujących według metodyki Agile.
Inwestycja w pomysłowo i funkcjonalnie skonstruowaną przestrzeń, a zwłaszcza w mobilne ściany, ułatwiła pracownikom Nordea Bank przetrwanie trudnego okresu pandemii. Biuro zostało zaprojektowane tak, żeby pracownicy mieli jak najwięcej potrzebnych rzeczy pod ręką, żeby nie musieli chodzić daleko, np. do kuchni. Na wydzielonych korytarzach oraz w odpowiednio zaaranżowanych przestrzeniach biurowych interakcje były ograniczone, więc pracownicy mogli czuć się bezpiecznie.

Biuro, które przyciąga pracowników

W 2022 roku przestronne, pełne słońca i zieleni biuro przyciąga pracowników i sprawia, że chętnie pracują na miejscu. Pracownikom bardzo podoba się, że przestrzeń ich zaskakuje, raz pobudzając, raz wyciszając. Nieszablonowa koncepcja Baltic Sea Office buduje także markę pracodawcy u kandydatów do pracy w Nordea Bank. W czasach dominacji pracowników wiedzy, tzw. „złotych kołnierzyków”, ciekawie urządzona przestrzeń biura staje się argumentem na korzyść pracodawcy.

Dzięki badaniom własnym i obserwacji globalnych trendów Workplace wie, jakie rozwiązania są przyszłością pracy hybrydowej. Wie też, że multifunkcyjna przestrzeń, choć droższa na etapie inwestycji, pozwala na niskokosztowe dostosowanie jej do wielu nieprzewidzianych scenariuszy. To szczególnie ważne, ponieważ po pandemii koszt urządzenia 1 mkw. powierzchni biura wzrósł o ok. 15%.

Pandemia potwierdziła, że w koszt rozwiązania warto wkalkulować jego elastyczność i zbliżenie do natury.

Zdjęcia: Adam Grzesik