Less Waste Office, projekt biura autorstwa studia architektonicznego Workplace został nominowany do nagrody Najlepszego Biura w Polsce w konkursie Property Design Awards. To pierwsze w Polsce biuro, które zostało zaprojektowane w około 80% z materiałów odzyskanych, ekologicznych i z recyklingu. Tą realizacją architekci udowadniają, że projektowanie odpowiedzialne środowiskowo idzie w parze z funkcjonalnością, estetyką i spełnieniem potrzeb użytkowników.

Workplace, studio architektoniczne, które w tym roku dołączyło do grona członków PLGBC, stworzyło projekt przestrzeni pracy, który przeciera ścieżki designu wrażliwego na środowisko. Architekci zaprojektowali biuro, które korzysta z podstawowych zasad gospodarki o obiegu zamkniętym – zredukuj, użyj ponownie, zutylizuj (ang. reduce, reuse, recycle). Less Waste Office powstało w Gdyni w budynku biurowym Łużycka Office Park, którego właścicielem jest inny członek stowarzyszenia – spółka SGPM. Współpraca wszystkich stron doprowadziła do zminimalizowania negatywnego śladu środowiskowego tego projektu komercyjnego o ok. 80%. Co konkretnie zawarte jest w tej liczbie?

Odnowiono i ponownie zainstalowano część instalacji elektrycznych i wentylacyjnych. Skompletowano niewykorzystane sufity, panele akustyczne, czy wykładziny z magazynów producentów. Poddano renowacji meble, lampy i elementy dekoracyjne wyszukane w komisach i na portalach ogłoszeniowych. Używanym donicom i starszym roślinom dano „drugie życie”. Użyto cegły z odzysku, ekologicznych farb, zdobień z folii biodegradowalnej i naturalnego korka na ścianach. Wykorzystano produkty ekologiczne i nadające się do recyklingu: wykładziny bez szkodliwych podkładów bitumicznych, blaty stołów z przetworzonych plastikowych opakowań od marki Smile Plastics, krzesła konferencyjne z plastiku PET czy przetworzonego aluminium.

Zrównoważony proces projektowy oparty o ideę 3R był dla architektów eksperymentalny. Aby stworzyć Less Waste Office jako modelowy przykład ekologicznego projektu biura, należało udowodnić, że obniżenie kosztu środowiskowego idzie w parze ze spełnieniem standardów biznesowych klienta:

  • budżetem nie większym niż wcześniejsze projekty,
  • 6-miesięcznym czasem realizacji,
  • zapewnieniem wygody pracy, komfortu akustycznego oraz dobrego oświetlenia.

Efekt finalny spełnia wszystkie założenia – estetyczne, funkcjonalne i ekonomiczne. Teraz ma szansę na wygraną w ogólnopolskim konkursie nagradzającym najlepsze architektoniczne realizacje ubiegłego roku. Na Less Waste Office można głosować w kategorii „Design – Wnętrza: Biura”.

Pełne case study realizacji z opisem zrównoważonego procesu projektowego można znaleźć na stronie Workplace

Podobne informacje