Budowa biurowca Bałtyk, zaprojektowanego przez słynną holenderską pracownię MVRDV, prowadzona jest z dbałością o środowisko naturalne i otoczenie inwestycji. Materiały wykończeniowe zastosowane w budynku charakteryzują się niską emisją lotnych związków organicznych. Odpady powstające podczas budowy są zredukowane do minimum i poddane segregacji.

Projekt budynku zakłada taki układ pomieszczeń i parametry przeszklonej fasady, by zapewnić odpowiedni dostęp do światła dziennego. Oświetlenie i windy zainstalowane w budynku to urządzenia energooszczędne. Oprawy źródeł światła skierowane są w dół, by ograniczyć zanieczyszczenie świetlne centrum Poznania. Całe oświetlenie i ogrzewanie/chłodzenie budynku jest strefowane, zarządzane sterownikami i kontrolowane przez automatykę budynkową. Podobnie jak wszystkie inne systemy zużywających wodę i energię w budynku. Zużycie wody zminimalizowano dzięki zastosowaniu armaturze sanitarnej oszczędzającej wodę, automatycznego systemu wykrywania wycieków oraz zastosowaniu nawadniania kroplowego zieleni z wykorzystaniem wody deszczowej. Roślinność będzie porastała tarasy od południowej strony budynku oraz plac pomiędzy Bałtykiem a budynkiem Concordii Design, gdzie zostanie nasadzonych kilkanaście drzew w betonowych donicach.
Inwestor zachęca użytkowników do postaw proekologicznych, budując wiaty na 76 rowerów oraz prysznice (8) i szatnie z szafkami dla rowerzystów (80).

Podobne informacje