fbpx
  • 7 marca 2022

Jak zbudować biuro gotowe na „nową normalność”?

Jak zbudować biuro gotowe na „nową normalność”?

Jak zbudować biuro gotowe na „nową normalność”? 1024 683 PLGBC

Materiał partnera

Nowe biuro Ringier Axel Springer w Krakowie zapewnia bezpieczną i efektywną pracę, zarówno samodzielną, jak i zespołową. Przede wszystkim jednak aktywnie wspiera integrację pracowników w dobie pracy hybrydowej. Za projekt biura odpowiadało studio badawczo-projektowe Workplace.

Krakowski, „zdigitalizowany” oddział RAS jest przyzwyczajony do działania w trybie hybrydowym. Dzięki temu w czasie lockdownu funkcjonował zdalnie bez większych zakłóceń. W połowie 2020 pojawiła się możliwość zakończenia obecnej umowy najmu, co stanowiło świetną okazję do refleksji, czego pracownicy oczekują od biura w czasach „nowej normalności”. Jak stworzyć siedzibę, która będzie zgodna z duchem RAS: bez korporacyjnego zadęcia i otwarta, a jednocześnie wspierająca model hybrydowy i zapewniająca bezpieczeństwo dla zdrowia całego zespołu?

Wyzwanie dla Workplace: przewidzieć nieprzewidywalne

Współpraca Workplace z RAS rozpoczęła się już w 2017; zespół Workplace zaprojektował dwa warszawskie biura spółki, w tym siedzibę firmy przy ul. Domaniewskiej.

– Porównywaliśmy oferty kilku pracowni, jednak ponownie zdecydowaliśmy się na Workplace. Dotychczasowa współpraca była na tyle satysfakcjonująca, że naturalnie chcieliśmy ją kontynuować – komentuje Edyta Serafin z RAS. – Cenimy Workplace jako specjalistów w branży, a produkt, który dostarczają, spełnia nasze oczekiwania. Oczywiście także lepiej i łatwiej nam się pracuje z zespołem, który zna nasze potrzeby i kulturę organizacyjną – zauważa szefowa backoffice RAS.

Prace projektowe z udziałem Workplace rozpoczęto od konsultacji przy wyborze budynku (druga połowa 2020 roku). Ostatecznie wybór padł na V.Offices, zaawansowany technologicznie, ekologiczny budynek biurowy, zlokalizowany zaledwie 1 km od dworca Kraków Główny. Inwestycja została wyróżniona prestiżowym tytułem najbardziej ekologicznego obiektu w Europie Środkowo-Wschodniej przez BRE Global,  instytucję certyfikującą w systemie BREEAM.

W styczniu 2021 ruszyły prace projektowe zespołu Workplace nad urządzeniem wnętrza krakowskiego oddziału RAS dla 500 pracowników. Spółka zdecydowała się wynająć powierzchnię w układzie horyzontalnym, ponieważ taki koncept sprawdził się już w przypadku siedziby spółki w Warszawie.

– By podejść realistycznie, a jednocześnie nieszablonowo do projektu, staraliśmy się nie skupiać na jednym rodzaju pomieszczenia, a na tym, by przestrzeń była jak najbardziej gotowa na zmiany – wyjaśnia Paweł Kołodziej, Project Manager, Senior Architect w Workplace.

Biuro przyszłości: neuroróżnorodne i zrównoważone

Z myślą o dostosowaniu biura do zmieniających się potrzeb pracowników zespół Workplace zaprojektował instalację części powierzchni tak, by była gotowa na zmianę funkcji w zależności od potrzeb. Wnętrze zawiera zarówno elementy stałe, jak i mobilne, a infrastruktura umożliwia łatwy montaż i demontaż, nawet w ciągu weekendu. Salkę spotkań można zamienić na pokoje do pracy indywidualnej, a pokoje do pracy połączyć w przestrzeń coworkową. Z kolei ruchome ściany w strefie gościa pozwalają zorganizować bardzo duże spotkanie.

– Nawet jeżeli model hybrydowy się rozpowszechni po zakończeniu pandemii, praca na miejscu w biurze będzie raczej dominować. Mniejsza, bardziej zwinna powierzchnia wymaga większych nakładów, ale pozwala zoptymalizować późniejsze koszty, umożliwiając szybką i niskokosztową zmianę – dodaje Rafał Mikulski, architekt w zespole Workplace.

Ostatecznie przystosowano przestrzeń tak, aby gotowa była zarówno do pracy indywidualnej, jak i zdalnych spotkań: minisalki fokusowe do samodzielnej pracy w skupieniu lub rozmów 1:1 oraz budki dźwiękoszczelne, gdzie można pracować na stojąco i siedząco. Z kolei specjalnie przystosowany do nagrań pokój podcastowy umożliwia profesjonalne nagrywanie wywiadów online czy prowadzenie prezentacji dla klientów.

Druga grupa pomieszczeń wspierających to obszerne przestrzenie socjalne, o nieformalnym charakterze, które mogą pełnić rolę coworku. W projekcie przewidziano również miejsca, które zachęcają do przyjścia do biura nie tylko do pracy: game room czy sala do ćwiczeń.

– Nowoczesne biuro robi krok w stronę pracownika: staje się bardziej jak dom. Oferuje więcej przestrzeni miękkich i przytulnych, przypominających wnętrza kawiarni, by ułatwić budowanie relacji w zespole. Jest to tym ważniejsze, jeśli wcześniej pracownicy byli przypisani do biurek na różnych piętrach – wyjaśnia Rafał Mikulski.

Ważnym elementem w koncepcji projektowej było podejście zrównoważone, skoncentrowane na oszczędzaniu zasobów i wykorzystaniu rozwiązań przyjaznych dla środowiska. Część zastosowanych sufitów wykonano z wełny drzewnej, a większość wykładzin ma podkład niebitumiczny. Również większość paneli akustycznych z poprzedniego biura została wykorzystana na sufitach w salach spotkań i na korytarzach, a dotychczasowe biurka i krzesła trafiły na nowe miejsca w salkach, zgodnie z polityką „zero waste”.

– Dzięki temu, że się znamy, mogliśmy szybciej niż nowym partnerem biznesowym wymieniać się informacjami na temat oczekiwań i możliwości. Mniejsze było też prawdopodobieństwo, że wypracowane pomysły zostaną odrzucone, przez co faza projektowa przebiegła znacznie sprawniej – podsumowuje Edyta Serafin.

Zobacz film z otwarcia biura: tutaj

Zapoznaj się z pełnym case study: tutaj