PLGBC Green Building Awards przyznane!

Nestlé House, Biurowiec Ericpol Software Pool, Mennica Legacy Tower, Ratusz Marszałkowski w Krakowie oraz STEICO flex, to zwycięzcy szóstej edycji prestiżowych nagród konkursu organizowanego przez Polish Green Building Council PLGBC. Rozdanie nagród odbyło się 5 października podczas VI PLGBC Green Building Symposium w Warszawie.

Ideą konkursu i przyznawanych w nim PLGBC Green Building Awards jest promocja nowoczesnych rozwiązań dla ekologicznego budownictwa. Pierwsza edycja miała miejsce w 2010 roku. W 2016 roku odbyła się już 5. edycja tego konkursu.

Jury oceniało przede wszystkim zielone rozwiązania, zastosowane w zgłoszonych budynkach i produktach. Pod uwagę wzięto także ich innowacyjność, a w kategoriach dla budynków również walory architektoniczne.

Dla inwestorów oraz projektantów, nagrody PLGBC Green Building Awards mają być wyróżnieniem ich wkładu w rozwój budownictwa zielonego w Polsce.

Najlepszy zrealizowany certyfikowany budynek ekologiczny

NESTLE HOUSE

Projektant: Estudio Lamela,  Inwestor: Hines Polska

Nestlé House należy do funduszu Hines Poland Sustainable Income Fund. Nestlé House to obiekt klasy A ukończony w 2014 roku, oferujący ponad 16 400 m2. powierzchni biurowej oraz ponad 1 400 m2. powierzchni handlowo-usługowej na ośmiu kondygnacjach.  Cechą charakterystyczną budynku jest widoczna na pierwszy rzut oka zaawansowana podwójna fasada. Konstrukcja ta poprawia efektywność energetyczną budynku oraz zwiększa komfort wewnętrzny przez ograniczenie hałasu z otoczenia budynku. W budynku Nestlé House zadbano również o oszczędność wody poprzez dualną instalację wykorzystującą wodę szarą – deszczówkę. Dzięki tej instalacji woda deszczowa, po uprzednim oczyszczeniu wykorzystywana jest do spłukiwania toalet. Deszczówka zbierana jest przez system odwadniający ulokowany na zielonych dachach oraz terenach zielonych w okolicy budynku. Woda szara z tych źródeł zapewnia pokrycie około 1/3 konsumowanej wody przez budynek. Pomiary zużycia wody, energii oraz parametrów komfortu możliwe jest dzięki zastosowaniu wielu podliczników oraz centralnemu systemowi EMS. Energy Management System umożliwia w czasie rzeczywistym wizualizację zużycia mediów co jest nieocenioną pomocą dla personelu obsługującego budynek. Nestlé House znajduje się w niedalekiej odległości od stacji metra. Aby ułatwić poruszanie się pomiędzy budynkiem a węzłem komunikacyjnym Wilanowska, przy budynku została uruchomiona stacja rowerów Veturilo o nazwie „Nestlé House”. Dla osób korzystających z własnych rowerów przygotowany został szpaler zadaszonych stojaków rowerowych jak i stacja do samodzielnej naprawy usterek mogących się zdarzyć jednośladom.

Alternatywny transport, dobre praktyki oszczędzania wody, energii czy segregacji odpadów promowane są poprzez materiały edukacyjne, plakaty i naklejki przypominające o zgaszeniu światła, czy zachęcające do skorzystania ze schodów zamiast windy. Oprócz powyższych materiałów, w ciągu roku w budynku Nestlé House przeprowadzane są akcje przypominające o potrzebie dbania o środowisko czy dzielenia się tym co najcenniejsze podczas akcji zbiórki krwi.

Najlepszy zrealizowany budynek ekologiczny bez certyfikatu (bądź precertyfikowany)

Biurowiec Ericpol Software Pool

Projektant: Horizone Studio Darasz, Kisielewski, Strzeński, Inwestor: Ericpol Sp. z o.o.

Choć budynek w założeniu inwestora nie miał być poddawany certyfikacji ekologicznej, nową siedzibę Ericpol zaprojektowano z myślą o maksymalnym obniżeniu kosztów eksploatacji i ograniczeniu negatywnego wpływu inwestycji na środowisko. Dlatego budynek spełnia standardy nowoczesnych ekologicznych budynków biurowych. Bryła budynku i głębokość traktów biurowych pozwala na doświetlenie większości wnętrz światłem dziennym, redukując koszt energii. Na etapie koncepcji przeanalizowano przebieg linijki słońca dostosowując rodzaje przeszkleń do stron świata i ekspozycji na promienie słoneczne. Na nasłonecznionych elewacjach użyto szklenie z powłoką niskoemisyjną oraz automatyczne żaluzje zewnętrzne. Pionowe zacieniacze montowane jako element fasad służą do ochrony przed promieniami słonecznymi w godzinach popołudniowych, gdy słońce znajduje się pod niewielkim kątem. Dodatkowo na życzenie inwestora, jako zdublowanie systemu ochrony przeciwsłonecznej zastosowano wewnętrzne, półprzezierne rolety.  Do ogrzewania budynku wykorzystano ciepło miejskie.  W budynku zrezygnowano z tradycyjnej klimatyzacji. Pomieszczenia biurowe i hole windowe zostały wyposażone w chłodzenie z wykorzystaniem systemu stropów termoaktywnych tzw. TABS (ang.: Thermally Active Building System). W żelbetowych stropach zatopiono orurowanie przez które przepływa schłodzona woda, obniżając temperaturę masy betonu i tym samym wychładzając pomieszczenia. System wspomagany jest przez wentylację mechaniczną nawiewną ze wstępnie schłodzonym powietrzem. Dodatkowo wszystkie pokoje biurowe mogą być naturalnie wentylowane. Całością steruje system BMS wspomagany przez model neuronowy, który analizuje „wymagania” biurowca w trakcie jego eksploatacji i dostosowuje do nich pracę odrębnych instalacji. Algorytm „modelu neuronowego” został stworzony specjalnie dla potrzeb tego budynku przez projektanta automatyki i został zintegrowany z systemem BMS.

Najlepszy projekt ekologiczny – profesjonalny

MENNICA LEGACY TOWER

Projektant: Goettsch Partners, Inwestor: Golub GetHouse

Mennica Legacy Tower to kompleks biurowy składający się ze 140-metrowej wieży oraz sąsiadującego z nią budynku o wysokości 43 metrów, powstanie przy skrzyżowaniu ulic Prostej i Żelaznej, 200 metrów od stacji II linii metra „Rondo ONZ”, w sąsiedztwie przystanków autobusowych i tramwajowych. Do dyspozycji najemców będzie blisko 65 000 m2 nowoczesnej powierzchni biurowej.

Projekt Mennica Legacy Tower powstał w renomowanej pracowni architektonicznej Goettsch Partners z Chicago. Subtelne zaokrąglenia, podział fasady oraz całkowicie przeszklone główne lobby o wysokości 12 metrów, nadadzą budynkom lekkości i dynamiki, czyniąc je interesującym elementem współczesnego krajobrazu Woli.

Przed budynkiem powstanie ogólnodostępny plac miejski, na którym znajdą się elementy małej architektury oraz zieleń. Ponadto, ofertę funkcjonalną dopełni restauracja i kawiarnia mieszczące się na parterach oraz zielone tarasy na dachach. Podziemny czterokondygnacyjny parking zaoferuje również punkty ładowania samochodów elektrycznych oraz 300 miejsc dla rowerów wraz z infrastrukturą dla rowerzystów, w tym prysznicami oraz stacją naprawy.

Mennica Legacy Tower, jako wysokościowy projekt biurowy klasy A+, połączy w sobie wyjątkową architekturę, funkcjonalność, zaawansowane rozwiązania techniczne oraz najwyższej jakości materiały wykończeniowe. Co więcej, uwzględni też energooszczędne i przyjazne dla środowiska rozwiązania zgodnie z wymogami certyfikacji BREEAM na poziomie „Excellent”: energooszczędne oświetlenie LED w całym budynku – włącznie z powierzchniami najmu i indywidualną kontrolą natężenia oraz detekcją obecności, automatyczne wyłączenie oświetlenia i klimatyzacji biura po jego opuszczeniu  – powiązanie z systemem kontroli dostępu, 3-szybowe termoizolacyjne okna redukujące zyski i straty ciepła wyposażone w otwierane panele w każdym z pomieszczeń biurowych, zaawansowany technicznie system zarządzania budynkiem (BMS), zintegrowany z kontrolą dostępu system przywoływania wind i zarządzania ich ruchem minimalizujący czas oczekiwania oraz oszczędzający energię, nowoczesny systemem ochrony przeciwpożarowej mgłą wodną pod wysokim ciśnieniem. Parking rowerowy pomieści 300 jednośladów z pełnym zapleczem oraz dedykowanym wjazdem i niezależną windą, ponad to  stacje ładowania pojazdów elektrycznych zlokalizowane zostały na parkingu podziemnym. Rozpoczęcie prac budowlanych zaplanowane jest na II połowę 2016 roku. Oddanie do użytku niższego budynku nastąpi w III kwartale 2018 roku, natomiast wieży w II kwartale 2019 roku.

Najlepszy projekt ekologiczny – studencki

CUBES OF NATURE – obiekty edukacji ekologicznej w Puszczy Białowieskiej

Projektant: Ewa Piszczek

Projekt koncepcyjny kompleksu Obiektów Edukacji Ekologicznej wraz z łączącą je ścieżką edukacyjną. Projekt składa się z: Centrum Informacji Turystycznej „Wrota Puszczy”, 50-metrowej wieży „W koronach drzew”, wieży widokowej „Na bagnach”, umożliwiającej obserwację ptaków, „jJaskini ciszy” – pawilonu, w którym odwiedzający mogą się zrelaksować i wyciszyć w otoczeniu drzew oraz z zespołu pawilonów „Głosy Puszczy”, w którym turyści skupią się na otaczających ich dźwiękach wydawanych przez mieszkańców puszczy. Ze względu na to, że projekt zlokalizowany jest na terenach o ogromnej wartości przyrodniczej wszystkie Obiekty Edukacji Ekologicznej muszą być przyjazne środowisku. Głównym materiałem konstrukcyjnym i wykończeniowym jest drewno topolowe lub wierzbowe, od lat chętnie stosowane do celów budowlanych na tutejszych terenach. O przyrodę zadbano również podczas budowy obiektów, np. by nie wycinać drzew, modułowa konstrukcja 50–metrowej wieży może zostać przetransportowana helikopterem i złożona na miejscu budowy. Ważne jest, aby ingerencja w środowisko naturalne była minimalna. Kompleks został zlokalizowany w Narewce, w Puszczy Białowieskiej. Umiejscowienie projektu w tej gminie spowoduje rozwój gospodarczy regionu oraz przeniesienie ruchu turystycznego z zatłoczonych ośrodków turystycznych na obszary nieobjęte ścisłą ochroną. Wszystko to, z poszanowaniem niezaprzeczalnych, unikatowych wartości przyrodniczych tego regionu oraz przestrzegając zasad turystyki zrównoważonej.

Najlepszy ekologiczny budynek sektora publicznego

ZESPÓŁ BUDYNKÓW RATUSZA MARSZAŁKOWSKIEGO W KRAKOWIE

 

Projektant: KONSORCJUM Horizone Studio Darasz, Kisielewski, Strzeński & Małeccy Biuro Projektowe

Inwestor: Regionalne Centrum Administracyjne „Małopolska”

 

Zgodnie z założeniem inwestora, budynki Ratusza Marszałkowskiego są poddawane wielokryterialnej ocenie ekologicznej BREEAM i są pierwszym obiektem publicznym w Polsce, który został poddany certyfikacji. W czerwcu 2015r. dla potrzeb certyfikacji został przygotowany szczegółowy audyt projektu wraz z finalnym raportem BREEAM. Projekt otrzymał 73,3% punktów, czego efektem był certyfikat BREEAM Interim Excellent. według zaostrzonych kryteriów BREEAM International New Construction 2013. Tak wysoka ocena została osiągnięta m.in. dzięki zastosowaniu zaawansowanych rozwiązań instalacyjnych (m.in. tri-generacja jako źródło ciepła, chłodu i energii elektrycznej, cyfrowy system sterowania oświetleniem DALI w oparciu o źródła LED), pełnemu sterowaniu pracą budynku zintegrowanemu w ramach BMS, a także dzięki licznym innowacyjnym rozwiązaniom architektonicznym, które pomogły w uzyskaniu wysokiej oceny w tzw. „miękkich” kategoriach (oświetlenie, akustyka, materiały i zagospodarowanie terenu). Analiza przeprowadzonej certyfikacji pokazuje, że budynek nie tylko będzie energooszczędny, ale przede wszystkim przyjazny dla jego użytkowników i odwiedzających. W projekcie zastosowano szereg rozwiązań proekologicznych – zarówno w rozwiązaniach architektonicznych, jak i instalacyjnych. Bryły budynków ukształtowano mając na względzie potrzeby funkcjonalne oraz kierunki stron świata. W celu redukcji niepożądanych zysków ciepła w okresie letnim oraz ograniczenia strat ciepła w okresie zimowym, zakres elewacji przeszklonej został ograniczony do około 45% całości fasady. Pozostała część elewacji to elementy pełnej ściany zewnętrznej obłożonej prefabrykowanymi okładzinami z białego betonu o właściwościach samoczyszczących Powstała w ten sposób jasna elewacja zewnętrzna redukuje zjawisko tworzenia tzw. „wysp ciepła” powodujących nadmierne nagrzewanie się fasady budynku w okresie letnim. Przeszklenia zostały zróżnicowane w zależności od stron świata, na które otwiera się dana fasada budynku. Na nasłonecznionych elewacjach południowych od strony ruchliwych drog komunikacyjnych, zastosowano podwójną fasadę wentylowaną z żaluzjami zewnętrznymi, ograniczającą hałas i zyski ciepła w lecie. Elewacje wschodnie oraz elewacje dziedzińców wyposażono w wysokoselektywne, niskoemisyjne zestawy szkła jednokomorowego z żaluzjami zewnętrznymi, redukujące zyski ciepła latem. Natomiast na fasadach północnych zastosowano szklenie dwukomorowe z powłoką niskoemisyjną bez żaluzji zewnętrznych, redukujące straty ciepła w okresie zimowym.

Green Product of the Year

STEICO flex

Właściciel: STEICO CEE

Maty termoizolacyjne STEICOflex są jednym z najbardziej efektywnych energetycznie materiałów termoizolacyjnych na świecie. Powodem jest zbilansowany stosunek trzech najważniejszych właściwości fizycznych, jakimi charakteryzują się wszystkie materiały termoizolacyjne: współczynnik przewodzenia ciepła, ciepło właściwe c oraz gęstość objętościowa. W przypadku mat termoizolacyjnych STEICOflex stosunek tych trzech wielkości jest zbliżony do zakładanego ideału.

Maty STEICOflex czerpiąc swoje doskonałe właściwości izolacyjne prosto z natury, zdefiniowały na nowo znaczenie i możliwości drewna. Podobnie jak naturalne drewno lite, maty STEICOflex posiadają bardzo dużą właściwą pojemność cieplną c: 2100 J/kgK (ponad dwa razy większa wartość niż w przypadku wełny mineralnej). Dzięki tej zdolności każde pojedyncze włókno drzewne, z którego wykonane są maty, potrafi magazynować nadzwyczajnie dużą ilość ciepła. Aby kumulowanie ciepła trwało jak najdłużej, maty izolacyjne posiadają także bardzo dużą gęstość (ilość włókien w każdej macie) – aż 50 kg/m3. To bardzo dużo, porównując gęstość do powszechnych materiałów izolacyjnych. Wykorzystanie w budownictwie mat STEICOflex zapewnia zatem  nie tylko świetny parametr przewodności cieplnej „lambda”: 0,038 [W/(m*K)], ale także rewelacyjną zdolność kumulowania ciepła. To idealny kompromis.

Dzięki tym wyjątkowym właściwościom ekologiczne maty STEICOflex chronią izolowane wnętrza przed utratą ciepła w okresie mroźniej zimy oraz przed przegrzewaniem się dachu i ścian nawet w najbardziej upalne dni lata.

W konkursie wzięły udział inwestycje oddane do użytku lub zaprojektowane w ostatnich 2 latach . Oceniało je jury złożone z utytułowanych architektów oraz konsultantów z wieloletnim doświadczeniem.

Komisja Konkursowa

Z ogromną przyjemnością przedstawiamy skład Komisji Konkursowej PLGBC Green Building Awards 2016:

prof. dr hab. inż. arch. Wacław Celadyn, Politechnika Krakowska – Przewodniczący Komisji Konkursowej
mgr inż. arch. Jacek Ewý, K. Ingarden, J. Ewý – Architekci
dr inż. Marcin Gawroński
, Sweco Consulting
dr inż. arch. Aleksandra Witeczek
, Politechnika Śląska
dr inż. arch. Łukasz Zagała, Medusa Group

KATEGORIA I

NAJLEPSZY ZREALIZOWANY CERTYFIKOWANY BUDYNEK EKOLOGICZNY

NESTLE HOUSE

Projektant: Estudio Lamela,  Inwestor: Hines Polska

Wyróżnienie ROYAL WILANÓW

Projektant: JEMS Architekci,  Inwestor: Grupa Capital Park

KATEGORIA II

NAJLEPSZY ZREALIZOWANY BUDYNEK EKOLOGICZNY BEZ CERTYFIKATU

ERICPOL

Projektant: Horizone Studio Darasz, Kisielewski, Strzeński, Inwestor: Ericpol Sp. z o.o.

Wyróżnienie BAŁTYK

Projektant: MVRDV (holenderska firma – architekt główny), Natkaniec Olechnicki Architekci (architekt krajowy), Inwestor: Sophia Sp. z o.o.

KATEGORIA III

NAJLEPSZY PROJEKT EKOLOGICZNY

MENNICA LEGACY TOWER

Projektant: Goettsch Partners, Inwestor: Golub GetHouse

Wyróżnienie DOM JEDNORODZINNY W DĄBROWIE

Projektant: Pracownia Proporcji

NAJLEPSZY STUDENCKI PROJEKT EKOLOGICZNY

CUBES OF NATURE – obiekty edukacji ekologicznej w Puszczy Białowieskiej

Projektant: Ewa Piszczek

Wyróżnienie WIELOFUNKCYJNE CENTRUM OSIEDLOWE

Projektant: Anna Klochowicz

KATEGORIA IV

NAJLEPSZY EKOLOGICZNY BUDYNEK SEKTORA PUBLICZNEGO

ZESPÓŁ BUDYNKÓW RATUSZA MARSZAŁKOWSKIEGO W KRAKOWIE

Projektant: KONSORCJUM Horizone Studio Darasz, Kisielewski, Strzeński & Małeccy Biuro Projektowe

Inwestor: Regionalne Centrum Administracyjne „Małopolska”

Wyróżnienie SIEDZIBA WOJEWÓDZKIEGO FUNDUSZU OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W GDAŃSKU

Projektant: Biuro Projektów A-PLAN, Inwestor: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku

KATEGORIA V

GREEN PRODUCT OF THE YEAR

 STEICO flex – ekologiczne maty termoizolacyjne produkowane z włókien polskiego drewna iglastego

Właściciel: STEICO CEE

Wyróżnienie ONYX EXPERIENCE scentralizowany system ogrzewania, wentylacji, chłodzenia, oraz przygotowywania ciepłej wody użytkowej w budynkach energooszczędnych

Właściciel: Frapol sp. z o.o.