fbpx
  • 6 kwietnia 2021

Naturalne i motywujące biuro Yves Rocher zaprojektowane przez HB Reavis

Naturalne i motywujące biuro Yves Rocher zaprojektowane przez HB Reavis

Naturalne i motywujące biuro Yves Rocher zaprojektowane przez HB Reavis 1000 667 PLGBC

Materiał partnera

Wiosną 2020 roku polski oddział firmy kosmetycznej Yves Rocher przeprowadził się do jednego z ukończonych, wielofunkcyjnych budynków Varso Place w centrum Warszawy. W zaplanowaniu oraz aranżacji nowej przestrzeni pracy, Yves Rocher wspierał zespół konsultantów Origameo działający w ramach firmy HB Reavis. Efektem współpracy jest biuro aktywizujące pracowników i wspierające realizację celów biznesowych Yves Rocher, a także odzwierciedlające kulturę i ekologiczne pryncypia marki.

– Planując nowe biuro, mieliśmy pewne obawy co do opuszczenia kameralnego budynku, w którym funkcjonowaliśmy wcześniej. Znaliśmy też elementy, które chcieliśmy podkreślić w nowej siedzibie: dobrostan pracowników, a przede wszystkim ochronę środowiska naturalnego, która nie jest dla nas pustym hasłem. Postanowiliśmy zwrócić się do ekspertów Origameo, aby pomogli nam nie tylko przenieść te wartości na nową przestrzeń, ale też przygotować nas do tej zmiany – mówi Barbara Majchrzak, office manager w Yves Rocher.

Tu liczy się zdanie pracowników
Zgodnie z metodologią Origameo, ekspertów zajmujących się planowaniem przestrzeni pracy w firmie HB Reavis, nowe biuro Yves Rocher powstało na podstawie konsultacji z pracownikami, a także z zastosowaniem nowych technologii. Pierwszym etapem były warsztaty z zarządem firmy, które zdefiniowały wizję oraz cele nowej przestrzeni pracy. Następnie pracownicy mogli wypowiedzieć się w specjalnie przygotowanych ankietach. Ponad połowa deklarowała ogólne zadowolenie z dotychczasowego biura, przy czym część dostrzegała też jego słabe strony: utrudniające komunikację położenie na dwóch piętrach, ciasnotę gabinetów, ograniczoną przestrzeń socjalną i przestarzały standard. Równocześnie, kilkadziesiąt sensorów zamontowanych w biurze zbierało dane o sposobach użytkowania stanowisk pracy oraz sal konferencyjnych. Przygotowanie przez Origameo strategii miejsca pracy poprzedziły także wywiady z liderami zespołów oraz tzw. agentami zmiany – osobami zaangażowanymi w proces przeprowadzki.

– Zrozumienie potrzeb klienta, zanurzenie się w organizację, aby lepiej zrozumieć jej potrzeby, to podstawa naszej pracy. Dzięki różnym narzędziom wykorzystanym w procesie badawczym, możemy stworzyć dokładny brief dla architekta odpowiedzialnego za zaprojektowanie planu biura oraz aranżacji wnętrz. Tak było również w przypadku Yves Rocher – mówi Adam Jaszkowski, Workplace Consultant w Origameo.

W zgodzie z DNA marki
Nowe biuro Yves Rocher w Varso Place podzielone jest na dwie części. Pierwsza to codzienne środowisko pracy – bliżej okien znajdują się tu stanowiska robocze przy biurkach, a w głębi sale spotkań i przestrzeń przeznaczona do współpracy i spotkań w zespołach. Z kolei druga część, to unikalne połączenie recepcji z kawiarnią i kuchnią, a zatem miejsce, do którego trafiają zarówno goście firmy, jak i jej pracownicy, którzy chcą odpocząć i się zintegrować. Można stąd wejść także na duży taras z ławkami oraz imponującą ilością zieleni: traw, drzew i innych nasadzeń. Co ciekawe, wśród rosnących tu roślin są też takie, z których powstają produkty Yves Rocher. To doskonale inspirujące miejsce pracy i odpoczynku na świeżym powietrzu.

W nowej przestrzeni nie brakuje odniesień do zrównoważonego rozwoju czy mindfulness. Część pracownicza została zaprojektowana z wykorzystaniem stonowanych i prostych środków wyrazu, lecz jednocześnie nadano jej bardzo wyraźny charakter, np. poprzez wprowadzenie ażurowych przepierzeń obsadzonych roślinami. W całym biurze zaprojektowano także unikalne stelaże umieszczone pod sufitem, po których mogą piąć się rośliny. Z czasem roślinność będzie się powiększała, a biuro stanie się jeszcze bardziej zielone. Również kolorystyka zastosowana w tej przestrzeni odnosi się bezpośrednio do marki.

– Dzięki umiejętnemu poprowadzeniu procesu zarządzania zmianą, finalnie udało się nam stworzyć biuro, które po prostu podoba się pracownikom i odzwierciedla to, co dla firmy najważniejsze. To przestrzeń nowoczesna i ekologiczna, a zarazem pozbawiona przepychu, w której dominują naturalne materiały i kolory kojące zmysły – mówi Magdalena Drygalak, architekt Origameo.

Zgodnie z hasłem Yves Rocher: „Odnawiamy więzi z naturą”, ulokowanie nowej siedziby w Varso Place nie było przypadkowe – to jeden z najbardziej zaawansowanych budynków w Polsce pod względem rozwiązań proekologicznych. Starannie zaprojektowane biuro, sprzyjające efektywności i dobremu samopoczuciu, to kolejny krok podkreślający, co liczy się dla firmy i jej pracowników.