fbpx
  • 4 kwietnia 2022

Ruszyła budowa 10 World Trade

Ruszyła budowa 10 World Trade

Ruszyła budowa 10 World Trade 1024 576 PLGBC

Materiał partnera

31 Marca 2022 oficjalnie rozpoczęła się budowa 10 World Trade w prestiżowej dzielnicy Seaport w Bostonie. Podczas ceremonii otwarcia, Gubernator stanu Massachusetts, Charlie Baker, powiedział, że projekt jest częścią „następnego aktu” Bostonu jako wybitnego nowego dzieła architektury i sfery publicznej.

18-piętrowy obiekt o powierzchni ponad 550 000 stóp kwadratowych okrzyknięto najbardziej ekologicznym budynkiem w Bostonie. Jest to pierwszy obiekt równocześnie ubiegający się o potrójną certyfikację LEED, WELL oraz SITES. Aby spełnić rygorystyczne wymogi tych certyfikacji VvS Architects & Consultants od 2018 roku doradza inwestorowi – Boston Global Investors oraz projektantom pod przywództwem Sasaki. Budynek będzie pełnił funkcję biurowo-laboratoryjną, a dwie pierwsze kondygnacje tzw. „Great Hall” przeznaczone będą do użytku publicznego. Obiekt zlokalizowany jest na niewielkiej działce położonej ponad tunelem autostrady i metra bostońskiego – trudne położenie obiektu zaowocowało szalenie ciekawą bryłą będącą odzwierciedleniem nowatorskiej konstrukcji, która całkowicie wyeliminowała kolumny z powierzchni najmu na piętrach 3-17. Dwupoziomowe lobby wieżowca zapewniło dawno oczekiwane połączenie ulicy Congress Street z World Trade Avenue.

Inwestor zobowiązał się ograniczyć powierzchnię zabudowy obiektu i przeznaczyć sąsiadującą działkę na ogólnodostępny park – to zapoczątkowało rozmowy o certyfikacji SITES.

VvS było zaangażowane w projekt od samego początku i pomogło klientowi wykreować wizję obiektu jako wiodącego przykładu połączenia budownictwa zrównoważonego, ekologii, zdrowia użytkowników, jak również przystosowania do zmian klimatycznych – mówi dr Agnes Vorbrodt, właścicielka VvS Architects & Consultants. – Do najciekawszych rozwiązań należy promujące wellness ulokowanie bieżni na obwodzie 18. piętra, podniesienie lobby obiektu o 40 cali powyżej przewidywanego na rok 2070 poziomu powodziowego, całkowite wyeliminowanie parkingu, wprowadzenie biofilii i zastosowanie nowatorskiego View Glass, którego celem jest oszczędność energii przy jednoczesnej maksymalizacji komfortu użytkowników.

W obiekcie położono nacisk na zastosowanie niskoemisyjnych materiałów o zredukowanym wpływie na środowisko, maksymalizację wydajności energetycznej i zastosowanie odnawialnych źródeł energii, działalność edukacyjną, odporność na zmiany klimatyczne (tzw. resiliency) oraz odtworzenie lokalnej fauny i flory.