• 8 czerwca 2020

Asbud stawia na ekologiczne rozwiązania w MetroPoint Office

Asbud stawia na ekologiczne rozwiązania w MetroPoint Office

Asbud stawia na ekologiczne rozwiązania w MetroPoint Office 762 1024 PLGBC

Energooszczędne, nowoczesne technologie, zastosowanie materiałów o pełnej możliwości recyklingu, zielone strefy ciszy dla pracowników czy wspieranie alternatywnych środków transportu to tylko nieliczne z wielu ekologicznych rozwiązań zastosowanych w MetroPoint Office. Biurowiec został właśnie zgłoszony do konkursu PLGBC Green Building Awards.

MetroPoint Office to nowoczesny 11-kondygnacyjny biurowiec klasy A, zlokalizowany przy Rondzie Daszyńskiego, w centralnej części Warszawy. Budowa zakończyła się pod koniec zeszłego roku, a większość lokali znalazła już swoich nabywców. Trwają obecnie odbiory lokali.

Ogromną zaletą inwestycji jest świetna lokalizacja, która umożliwia skorzystanie z każdego dostępnego środka komunikacji publicznej, a tym samym ograniczenie zanieczyszczenia powietrza. W pobliżu znajduje się 14 linii autobusowych, 10 linii tramwajowych, stacja II linii metra, a w bliskiej odległości także dworce kolejowe. Niedaleko budynku działa także stacja warszawskiego roweru miejskiego, a na terenie inwestycji zaplanowano zadaszone miejsce dla rowerów oraz specjalne szatnie i węzły sanitarne przeznaczone dla rowerzystów.

W budynku zadbano o nowoczesne rozwiązania technologiczne, które wpływają na zmniejszenie zużycia energii, w tym m.in.: energooszczędne oświetlenie LED, czujki ruchu, zintegrowany system służący do ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji pomieszczeń czy system automatycznego sterowania budynkiem. Na efektywność energetyczną ma wpływ prosta bryła minimalizująca ilość powierzchni wymiany energetycznej. Fasada posiada zacieniające elementy elewacyjne oraz szklenie o bardzo wysokim parametrze izolacyjności energetycznej.

Przy projektowaniu wykończenia przyjęto zasadę optymalizacji – dla powierzchni wspólnych i codziennego użytku zastosowano materiały z możliwością pełnego recyklingu.

Nie zapomniano również o strefach relaksu dla pracowników. Na dolnej kondygnacji zaprojektowano dwupoziomowe lobby z elementami naturalnej roślinności, a na zewnątrz ciche, zielone patio. Dzięki położeniu w głębi ulic, hałas nie jest uciążliwy, a fasadowe elementy zacieniające mają jednocześnie charakter akustycznych rozbijaczy dźwięku.